Kultura

SUĆURAJ HOMEPAGE

 

Sućuraj danas

 

Klima i vegetacija

 

Turizam

 

Ribarstvo i poljodjelstvo

 

Važniji telefonski brojevi

 

NK Mladost

 

Kultura

 

Fotogalerija

 

Povijest

 

Kako doći do nas ?

 

Smještaj

 

 

Knjiga gostiju

 

 

NAJSTARIJA SLIKA U SUĆURJU

 

U crkvi sv. Ante nalazi se slika koja prikazuje sv. Paškala, Gospu Karmelsku i sv. Roka. Slika je vjerojatno djelo majstora Filipa Nadija iz XVIII stoljeća. Prema usmenoj predaji sliku su u Sućuraj donijeli franjevci koji se sa svojim narodom došli u Sućuraj bježeći iz primorja pred Turcima. (Klikni na sliku za povećati)

SLIKARI – AMATERI

U Sućurju djeluje nekoliko slikara amatera: Josip Slavić, Roko Grubić, Sveten Godinović-Kika, dr. Pavao Piacun, Zlatko Jeličić, Joze Vuljan i Ivan Vuljan koji povremeno izlažu svoje likovne radove. Njihovi radovi mogu se vidjeti u više objekata u Sućurju, a nekoliko slika su poklonili i crkvi. Te slike su izložene u crkvama sv. Ante i sv. Jurja.

LJETNI ATELJE "VUJNOVIĆ"

U ljeto 1997. otvorena je ljetna kiparska škola koju je vodila mlada kiparica Ivona Biočić (po djedu iz Sućurja). Napravljene su tri skulpture koje su 1999. postavljene u parku u centru Sućurja. U kolovozu 1998. braća Vujnović otvorili su "ljetni atelje Vujnović", u kojem su radili akademska kiparica Anita Sulimanović i akademski slikar Frane Rogić iz Zagreba. Ovaj ljetni atelje radio je i u ljeto 1999. i 2000. godine.

SUĆURJU S LJUBAVLJU

Od 5. do 15. kolovoza 2001. u prostorijama ex "Dalme" u Sućurju održana je izložba "Sućurju s ljubavlju". Svoje radove (32 ulja na platnu) izložio je Sveten Godinović – Kika, rođen u Sućurju 1948. godine, član likovne sekcije "Brodosplita" i sućuranskog likovnog kruga.

OGRCI MOJI, LUPARI…

Od 9. do 16. srpnja 2003. u crkvi sv. Ante mogla se pogledati izložba "Ogrci moji, lupari…." Tridesetak svojih ekspresionističkih radova (akril i tempere) izložila je Irma Ukropina, rođena  1960. godine. Irma je Sućuranka i najveći dio svog slobodnog vremena provodi u Sućurju. Boraveći u Sućurju često je skupljala ogrce i lupare pa otud naziv ovoj izložbi.

 

SVETI NIKOLA

<Dana 7. prosinca 2003. svečano je blagoslovljen brončani kip sv. Nikole koji je postavljen na Pumpureli tri dana ranije. Kip je djelo akademske kiparice Dijane Ive Sesartić iz Solina, s postoljem je visok 3,2 metra, a odljevak je napravio Vladimir Šeparović iz Vele Luke. Sveti Nikola zaštitnik je pomoraca, putnika i ribara pa putnike obavještava da se nalaze u mjestu bogate pomorske i ribarske tradicije.

Foto-reportažu proslave možete vidjeti ovdje.


KRAVATE

Hrvojka Miočić, slikarica rođena u Sućurju poslala nam je 19.03.2004. kolekciju slika kravata koje možete vidjeti ovdje. Hrvojka se osim slikanjem bavi i designom, a do sada je imala desetak samostalnih izložbi, po Hrvatskoj i u inozemstvu. Najznačajnije izložbe bile su u Den Haagu u Veleposlanstvu RH i u Pečuhu u organizaciji našeg Generalnog konzulata u Mađarskoj. Upravo je u pripremi otvorenje nove izložbe u Hotelu "Mare nostrum" u Sv. Petru blizu Zadra, što ostaje kao trajni postav. Umjetnici se na poslanim slikama srdačno zahvaljujemo.

SUĆURAJ HOMEPAGE