Udruga Pelišnjak, Sućuraj, otok Hvar
hr en
Sućuraj

 

Udruga Pelišnjak - Sućuraj, otok Hvar

Udruga građana Pelišnjak - Sućuraj osnovana je 2014. s ciljem organiziranja i propagiranja edukativnih, kulturnih, zabavnih, sportskih i kulinarskih programa u svrhu poboljšanja kvalitete života u Sućurju. Najveća i najvažnija manifestacija koju udruga organizira je Tam Tam Music Festival. Područje djelovanja udruge obuhvaća općinu Sućuraj i okolne općine. Općina Sućuraj (grb) područje je jedinstvene prirodne ljepote koje se nalazi na istoku otoka Hvara. Naselja u njenom sastavu (od istoka prema zapadu) su: Sućuraj, Selca kod Bogomolja i Bogomolje.

Sućuraj je mjesto na južnoj obali istočnog rta otoka Hvara, povezano s kopnom polusatnom vožnjom trajektom iz Drvenika na makarskom primorju, a s ostatkom otoka cestom (organizirani prijevoz autobusima i taxi-prijevozom). U mjestu možete pronaći više trgovina, restorana i kafića, kao i slastičarnu, piceriju, poštu, ambulantu, bankomat te turistički ured; možete iznajmiti bicikle, brodove i skutere, a iz mjesta se organiziraju izleti brodovima na makarsko primorje, poluotok Pelješac i otok Korčulu. Ljubitelji rekreacije mogu uživati po mnogobrojnim biciklističkim i pješačkim stazama, dok nautičari u luci Sućuraj mogu pronaći utočište sigurno od svih vjetrova s priključcima za struju i vodu.

U Sućurju možete birati smještaj u privatnim apartmanima, kućama za odmor, pansionima i sobama, a u auto-kampu Mlaska (4 km zapadno od Sućurja) u bungalovima i kamp kućicama. Mjesto je s gotovo svih strana okruženo morem i brojnim plažama i uvalama među kojima su najpoznatije: Česminica (glavna mjesna plaža udaljena 200 m od centra), Bilina, Lučica, Mlaska, Valica, Blace, Perna, Prapatna, Žukova, Židigova, Rasovaca i Mrtnovik. Neke od njih imaju uređena kupališta idealna i za djecu, a u većini njih možete uživati u divljini netaknute prirode. Na području Sućurja možete se kupati gdje god vidite more (osim u luci); na raspolaganju Vam je preko 20 km uglavnom netaknute obale.

Obzirom da se radi o tradicionalnom ribarskom i poljoprivrednom mjestu, preporučujemo obavezno kušati domaće riblje specijalitete, vino i maslinovo ulje. Od značaja su svakako i kulturno-povijesne znamenitosti ovog malog mjesta u kojemu se bilježi konstantna prisutnost stanovnika još od antike i koje će Vas očarati svojim mediteranskim šarmom. Zabavne sadržaje tokom ljetnih mjeseci upotpunjuju izložbe, priredbe, ribarske noći i Tam Tam Music Festival. Treba istaknuti i jednu zanimljivost specifičnu za Sućuraj - sve potrebno nalazi se toliko blizu da većina turista za vrijeme svog boravka u njemu uopće ne koristi automobil.

Pozdrav iz SućurjaPozdrav iz Bogomolja

Bogomolje je selo koje se nalazi 20 km zapadno od Sućurja, a kroz centar mjesta, gdje se nalazi trgovina, pošta i mini-bar, prolazi cesta Sućuraj - Hvar. Mjesto se sastoji od više zaseoka, a često se kao jedno od njih navodi i Selca kod Bogomolja, iako se službeno, zbog svoje udaljenosti od Bogomolje (oko 8 km istočno), Selca vodi kao samostalno naselje. Kako bilo, i Bogomolje i Selca se nalaze u unutrašnjosti otoka, ali imaju brojne obližnje uvale koje im pripadaju, a najpoznatije među njima su: Bristova, Stara, Mala Pogorila, Male Gačice, Zavala, Solotiša, Smokvina, Kozja, Duboka, Smrska i Aržičće. U većini njih se može pronaći smještaj u privatnim apartmanima i pansionima, a do njih se uglavnom može doći automobilom – asfaltiranim cestama ili makadamima. Glavna manifestacija u Bogomolji su "Bogomoljske ljetne večeri" u kojoj se svake subote uz živu glazbu cijele noći pleše i zabavlja do ranih jutarnjih sati.

  Plaža Česminica
Crkva sv. Jurja Plaža Bilina
Sućuraj, otok Hvar Uvala Mlaska
Sućuraj, Hvar Uvala Perna
Sućuraj na Hvaru Sućuraj, porat
Bogomolje na Hvaru Uvala Stara
   
   


Kontakt: tam.tam.music.festival@gmail.com


Hrvatska